Архитектурно студио
Работим във всички мащаби и във
всички сфери
архитекти София
Създаваме пространства в синхрон със
заобикалящата
ги среда
Архитектурно студио
Интегрираме природния релеф с
човешката
находчивост
Архитектурно студио
Реализираме динамични, иновативни и
устойчиви
проекти

Спортно училище

Информация за проекта:

  • Проект ID: 17
  • Местоположение: ж.к. „Меден рудник“, гр. Бургас
  • Фаза на проектиране: технически проект
  • Дата на завършване: 03.2009
  • Етап на строителство: Проект
  • Тип покрив: Плосък
  • Технически показатели
  • Разгъната застроена площ: 13800 кв.м.

Информация за проекта:

Училищната сграда е оразмерена за 500 ученика, съобразно заданието на инвеститора. Училището разполага с 20 класни стаи, 4 кабинета с прилежащи хранилища, кабинети за музика и рисуване, административен сектор, сектор за хранене за 100 места, оразмерен според изискванията на наредбата и спортен сектор.

В покритата зона спорт са проектирани плувен басейн с размери 25x50м за водна топка и плуване и поле 12x12м по средата, оразмерено за синхронно плуване. Около басейна е проектирана галерия с илюминатори за наблюдение. Проектирани са две спортни зали, едната от които е универсална с размери 30x45м и височина 12.5м за практикуване на художествена гимнастика, спортна акробатика, баскетбол и волейбол. В другата зала са отделени спортовете вдигане на тежести, боксов ринг и тепих за свободна и класическа борба. На същото ниво се намират фитнес залата и в непосредствена близост сауна. На долно ниво има 60 метрова писта за лекоатлетическо бягане. Съблекалните за отделните спортове са оразмерени според изискванията. Към сектор спорт е проектиран лекарски кабинет, манипулационна зала и кабинети за треньори. Откритата зона спорт е решена на покрива на басейна и спортните зали. Там са тренировките по футбол на малки врати, хандбал, баскетбол, волейбол, тенис на корт и зона за скокове. Обособени са отделни съблекални, които да обслужват спортовете на открито. Стълбищна клетка долепена до спортната зала свързва всички нива на спорта, обуславяйки бързата комуникация. Покривно остъкляване по периферията на откритите спортни полета прави възможно естественото осветяване на басейна и силовите спортове.

Общежитието заема северозападната част на парцела и е отделено със самостоятелен вход от училището. То разполага с 32 стаи със самостоятелни санитарни възли и четири студия. От север са проектирани 4 офиса с кухненско оборудване и 4 читални за индивидуално обучение. На партерно ниво са развити дневна и игри на закрито.

Фасадната обработка на сградата включва три цвята силиконова мазилка, структурно остъкляване и облицовка от композитни панели. По южната фасада и на покрива са проектирани алуминиеви жалузи, които предпазват сградата от преослънчаване.

Обемът на училището е съчетание от две вълни, които се пресичат ирисообразно в неговия център. Обемът на спортната зала засича под ъгъл училището и действа като контрапункт със своите ортогонални форми.

17 N/A

Коментари

Павлин
Павлин

А защо да няма и голям футболен терен на който да се играят и срещи за първенства?

Plamen
Plamen

zashtoto beshe wreme da naprawqt neshty i za BORBATA :)